Login

Signup

Originile Mișcării Europene datează din iulie 1947, într-un moment în care cauza unei Europe Unite era susținută de personalități notabile precum Winston Churchill și Duncan Sandys sub forma Mișcării Anglo-Franceze Unite Europene. UEM a acționat ca o platformă pentru coordonarea organizațiilor create în urma celui de-al doilea război mondial. Ca rezultat al eforturilor depuse, la 17 iulie 1947 a avut loc la Paris, la 17 iulie 1947, Congresul Comitetului pentru coordonarea mișcărilor europene, care a inclus „Liga Europeană pentru Cooperare Economică” (LECE), „Uniunea Europeană a Federației” (UEF), „Uniunea Parlamentară Europeană” (UPE) și mișcările unite europene anglo-franceze. Ei s-au întâlnit din nou la 10 noiembrie 1947 și și-au schimbat numele în Comitetul Internațional Comun pentru Unitatea Europeană. Ei au păstrat acest nume până după Congresul de la Haga din 1948.

În perioada 7-11 mai 1948, 800 de delegați din întreaga Europă, precum și observatori din Canada și Statele Unite, s-au adunat la Haga, Olanda pentru Congresul Europei. Organizat de Comitetul Internațional al Mișcărilor pentru Unitate Europeană și prezidat de Winston Churchill, Congresul a reunit reprezentanți dintr-un larg spectru politic, oferindu-le posibilitatea de a discuta idei despre dezvoltarea Uniunii Europene. La conferință nume importante din istorie au jucat un rol activ în cadrul unor congrese politice importante, cum ar fi Konrad Adenauer, Winston Churchill, Harold Macmillan, François Mitterrand, Paul-Henry Spaak, Albert Coppé și Altiero Spinelli, și a fost lansat un apel pentru o Uniune politică, economică și monetară a Europei. Această conferință de reper a avut o influență profundă asupra formei Mișcării Europene, care a fost creată imediat după aceea.

Mișcarea Europeană a fost creată oficial la 25 octombrie 1948, când Comitetul Internațional Internațional pentru Unitatea Europeană a decis să-și schimbe numele. Duncan Sandys a fost ales președinte și Léon Blum, Winston Churchill, Alcide De Gasperi și Paul-Henri Spaak au fost aleși președinți de onoare.

Prima realizare majoră a Mișcării Europene a fost crearea Consiliului Europei în mai 1949. Mișcarea Europeană a fost, de asemenea, responsabil pentru crearea „Colegiului Europei“ din Bruges și Centrul European de Cultura din Geneva.

Una dintre funcțiile sale majore din anii 1950 până în anii 1990 a fost crearea de think-tank-uri și o rețea de mobilizare în țările democratice din Europa și în țările supuse regimurilor totalitare.

Începând cu anul 1948, Mișcarea Europeană a jucat un rol esențial în procesul de integrare europeană prin exercitarea influenței sale asupra instituțiilor europene și naționale. A luptat în favoarea alegerii directe a Parlamentului European de către toți cetățenii europeni, în favoarea Tratatului privind Uniunea Europeană și, de asemenea, a unei Constituții europene.

Obiectivul său a fost transformarea relațiilor dintre statele europene și cetățenii săi. Pentru a atinge acest obiectiv, Mișcarea Europeană a pus întotdeauna cetățeanul în centrul construcției comunitare.

În prezent, Mișcarea Europeană este reprezentată, la nivel internațional, în 39 de birouri naționale europene și regrupează 36 de asociații internaționale.

Află mai multe:

Liderii istorici ai EMI

Liderii de onoare ai EMI